Alexandra Falk

2015-10-06
18:14:00

Exkursion Stolpaberg

Under denna underbara helg har vi begett oss ut i ytterligare ett för oss, nytt naturreservat; Stolpaberg i Vetlanda kommun. Det var lite knepigt att hitta, men till slut kom vi fram till oasen! Solen sken och färgade bladverk i guld- och rubintoner! Det fanns till och med en led i reservatet, vilket inte framgått på länsstyrelsens hemsida, så det var en positiv överraskning.
På bara några dagar har naturen ändrat färg, det var ett härligt färgsprakande skådespel som vi vandrande igenom. Tyvärr så fanns det också andra små kräk som uppskattade dagen, de förfärliga älgflugorna (även kallade älgloppor, älglöss) var tämligen aktiva! vI hade väl ihjäl ett hundratal på vår tur. Det satt konstant en lus på ryggen...
Efter en stunds vandring, när Stefan och Max var framför mig, hörde jag plötsligt hur någon gick bakom mig, och jag kände igen ljudet av fyra tassar. Men vår fyrtass var ju framför oss (?!). Bakom mig gick en stor och ståtlig älghund, med spårare runt halsen! Det var först lite läskigt tyckte Max, att den store hunden kommit utan att han lagt märke till detta, men efter en stund var det bus och lek på hög nivå! Tillslut hörde vi hur någon visslade bakom oss. Det var älghundens husse/matte. Tillslut trippade han iväg. Strax efteråt var vi bara några meter från en hare som vi lyckats skrämma upp.
 
För ungefär en månad sedan brände de delar av skogen i Stolpaberg, just för att gynna den del av naturen som endast växer i brandhärjad natur och dylikt. Det var riktigt häftigt att se vart elden varit. Man anade hur svart det varit på marken innan alla tallbarr ramlat ner. TIll våren ska de elda lite till i reservatet, det hoppas vi på att kunna vara med att bevittna och även följa hur naturen återskapas på de brända områdena. Redan nu hade det börjat växa upp växter och svampar!
 
När vi vandrade i den brandhärjade skogen fick vi återigen besök av den snälle älghunden, han hade följt efter oss en bra bit. Max blev överlycklig och hade nog gärna tagit med sin nya kamrat hem till Bellö!
 
Detta var ytterligare en härlig höstdagsutflykt i skogen, med strålande sol, hög och stilla luft. Mycket rofullt, bortsett från älgflugorna som kröp i hårbottnen ända till dagen därpå!